Végre vállalkozom, kezdjük a pénzügyekkel

Ha megvan a jó ötlet, elkészült az üzleti terv és minden készen áll az indulásra akkor a megvalósítás első lépéseként ki kell találnunk, milyen formában kezdjük el vállalkozásunkat. Számításba kell vennünk, hogy munka mellet (min. 36 órás munkaviszony) akarunk vállalkozni vagy teljes állásban, esetleg GYES vagy GYED mellett. Azt is át kell gondolnunk, hogy milyen bevételeink és milyen kiadásaink lehetnek, hiszen ez befolyásolja az adózási és költség elszámolási mód választását. Ki kell találnunk, hogy mennyire hosszú távban gondolkodunk, hiszen míg egyéni vállalkozóvá válni, majd ezt megszüntetni egyszerűbb, mint Kft-t vagy Bt-t alapítani majd megszüntetni.

Érdemes átgondolnunk ki lesz a termékünk célközönsége, inkább magánszemélyek vagy inkább vállalkozások számára akarunk értékesíteni. Ha magánszemélyek lesznek a fő vásárlóink érdemes az áfa körén kívül maradni, vagyis ebben az esetben a kapott vételárból nem kell befizetnünk az áfát és így olcsóbban tudjuk adni a termékünket. Vigyázzunk azonban, hogy ne lépjük át az évi 8 millió forintos bevételi határt, mert onnantól már kénytelenek leszünk áfával terhelten adni a termékünket, amely így drágább lesz a magánszemély vásárlóinknak.

Népszerű a KATA adózási forma, amit egyéni vállalkozók és betéti társaságok is választhatunk, Kft-k nem. Itt nincsen költségelszámolás, tehát azok számára éri meg a legjobban, akik szolgáltatnak, vagy alacsony anyagköltséggel és magas munkaerő költséggel állítják elő a terméküket, szolgáltatásukat. Egyéni vállalkozóként választhatunk még átalányadózást 15 millió forint, illetve kiskereskedelmi tevékenység esetén 100 millió forint árbevételig, ahol is az árbevétel 60 illetve kiskereskedelmi tevékenység esetén 13 százaléka képez csak adóalapot. Érdemes számolgatni.

photo_2018_09_16_21_37_04.jpg

Ha főállás mellett indítunk vállalkozást Bt. vagy Kft. formájában, mi leszünk a tulajdonosok és az ügyvezetést nagy valószínűséggel megbízási szerződés keretében végezzük, akkor nem kell járulékot fizetnünk (min. 36 órás főállás mellett). Egy dologra azonban figyelnünk kell, amit sokan elfelejtenek. Ügyvezetői minőségünkben csak az ügyvezetői feladatokat láthatjuk el, nem gyárthatunk terméket, vagy szolgáltathatunk ügyfeleinknek. Ha nem alvállalkozókat bízunk meg minden feladat ellátásával, abban az esetben heti pár órás munkaviszonyra be kell jelentenünk magunkat vagy egy munkavállalót, aki elvégzi a termékek készítését, csomagolását, kiszállítását vagy a szolgáltatás nyújtását.

A könyvelési költség is egy nagy kérdés szokott lenni. Jó könyvelőt válasszunk vagy jó az olcsó is? Sok ún. „hokedlis” könyvelő van a piacon, akik pár ezer forintos áron könyvelnek egyéni vállalkozókat és cégeket. Szerintem a könyvelő választás fontos, hiszen ha proaktív és ismeri az üzletedet, tud neked abban segíteni, hogyan működjön hatékonyan adózási szempontból a vállalkozásod. Az olcsó könyvelő általában annyi ügyféllel foglalkoznak, hogy csak arra van idejük, hogy felvigyék a rendszerükbe a számláidat és a végén küldjenek neked egy számot, hogy ezt fizesd be. Könyvelési szempontból a KATA legegyszerűbb, hiszen ha befizeted a havi 25-50-75.0000 Ft valamelyikét az adóhatóságnak, akkor csak egy excel-es bevételi nyilvántartást kell vezetned a számláidból/nyugtáidból és februárban a könyvelődnek egy alkalommal kell bevallást beadnia az adóhatóságnak. Ennek a februári bevallásnak a piaci ára 30.000 Ft körül mozog.

Remélem hasznos volt ez a cikk és egy kicsit közelebb tudtam hozni a vállalkozás indításán gondolkodókat ahhoz, hogy miket kell még megtervezniük, mielőtt belevágnának.